De spelers

Bartelijn Ouweltjes

actrice

Bartelijn werkt ook als artistiek leider, maker en actrice bij Theatergroep Bint. Bartelijn maakt fictief theater op basis van feiten en waargebeurde verhalen, onder andere voor het Meander Medisch Centrum.

“Improvisatie is voor mij vrijheid. Loslaten wie je bent, wat je weet of hoe je normaal gesproken zou reageren. Dat je voelt dat niets meer vast staat en dus ineens álles mogelijk is. Samen met je medespelers voorbij je dagelijks coördinaten gaan en tot grote hoogte of in diepe dalen terecht komen. Dat is vrijheid!”

 

Anneke van Snippenberg

actrice

Al even geleden studeerde Anneke af als dramadocent. Toch was het zelf spelen en maken wat de boventoon voerde in haar verdere loopbaan. Ze maakte amusementsshows voor het bedrijfsleven, speelde in producties van Kopenhagen tot Rotterdam en van Strindberg tot Herzberg, van teksttoneel tot improvisatietheater. De laatste jaren werkt ze ook als acteur in communicatietrainingen en maakt daar dankbaar gebruik van haar ervaring in  improvisatie.

“Op het toneel en bij improvisatie kun je er niet omheen, kom je er niet onderuit, maar moet je er dwars doorheen. En dat maakt het zo tof!”

Fem Petraeus

actrice & artistiek leider

Fem werkt voor en achter de schermen bij film, televisie en theater. Dat kan zijn als actrice voor oa Bon Bini Holland, De Edelfigurant of commercials. Maar ook als opnameleider, docent spelregie op de HKU of als regie-assistent voor Nieuw Zeer en Welkom in de jaren ’20 en ’30. In 2019 richtte zij De Stad Speelt op omdat zij de behoefte voelde om meer professioneel improvisatie-theater naar de stad Amersfoort te brengen.

“Als acteur niet weten wat en met wie je gaat spelen is één van de engste dingen om te doen. Je zoekt, experimenteert en vliegt door je eigen verhaal. En als je elkaar dan vindt op de speelvloer is dat waanzinnig. Het publiek daar getuige van laten zijn zorgt voor een collectieve herinnering en voor een bijzondere saamhorigheid.”

Relinde de Graaff

actrice

Relinde studeerde af aan de Toneelacademie Maastricht en specialiseerde zich in camera acteren in Madrid. Sindsdien speelt ze als actrice in het theater en voor de camera.

“Op het podium pak je een cadeautje uit en geeft dat aan het publiek. Het is niet meer te ruilen…”

Robert van Laar

acteur

Robert van Laar is veelzijdig maker en speler. Hij was te zien in verschillende televisie-series en stond in de theaters met oa de voorstelling ‘Kom hier dat ik u kus’ van productiehuis Hummelinck Stuurman. Vaak is hij met zelfgeschreven teksten op het podium te vinden of  maakt hij installaties met video en geluid. Robert laat zich hierbij inspireren en uitdagen door improvisatie. Op deze manier staat hij open voor het moment en geeft hij het onverwachte een plek in zijn werk.

“Improviseren is open in het moment staan, kijken, luisteren en op elkaar reageren en eigenlijk komt daar dan altijd wel iets gaafs of moois uit voort.”

Bas Bons

muzikant

Bas is als pianist, zanger, toetsenist, trompettist, componist, tekstschrijver, arrangeur en sessiemusicus bij vele projecten betrokken. Hij speelt en schrijft bij vele bekende en minder bekende artiesten muziek en tekst voor liedjes, theatervoorstellingen, film. Hij bracht in 2017 zijn eigen album “Wakker” uit en is momenteel bezig een album uit te brengen met kindermuziek.

“Bij De Stad Speelt krijg ik de kans om op het scherpst van de snede al mijn tentakels en voelsprieten aanzetten om precies de emotie, de snaar, de ondertoon of klank te geven die de scène, het verhaal of de acteur nodig heeft. Er is bijna niets spannender dan dat. Het is live filmmuziek maken, vertrouwen op dat wat het moment en de spelers je ingeven. Als dat lukt, geeft dat een prachtig gevoel, bij mij, de spelers en het publiek.”

Howard van Dodemont

acteur

Howard is ook regisseur en theatermaker. Hij speelde in oa Soldaat van Oranje, De Tweeling, maar ook in zijn eigen voorstelling De Zittenblijver.

“De uitdaging van improvisatie is dat je enorm goed luistert en kijkt naar je medespelers. Optimaal openstaan voor wat je medespelers doen is de sleutel tot mooie scènes.”